Anda pening dan buntu untuk membeli pencetak, tidak tahu mana satu pilihan terbaik untuk anda? artikel kali ini broayietech.com akan berkongsi panduan membeli printer mengikut keperluan. Perlu diingat tidak semua pencetak sesuai dengan keperluan anda.

Teknologi percetakan dah berkembang dengan maju pada masa sekarang tetapi prinsip asalnya masih tetap sama. Secara asasnya, teknologi percetakan yang biasa digunapakai ialah teknologi inkjet dan laser.

Pengeluar pencetak masing-masing ada kelebihan dan kekurangan bergantung kepada keperluan individu yang menggunakanya, tetapi anda jangan pening dan buntu broayietech.com akan jelaskan apa ciri-ciri penting yang perlu dititikberatkan sekiranya anda membeli pencetak.

Jenis Teknologi Pencetak

Jenis teknologi percetakan yang digunakan pada sesuatu printer iaitu samada laser atau inkjet. Umumnya bolehlah pencetak versi laser adalah lebih mahal berbanding pencetak jenis inkjet samada untuk pencetak itu sendiri ataupun dakwatnya.

Jom kita kenal lebih dekat jenis printer teknlogi inkjet dan laser jet.

Printer Inkjet :- Pencetak yang menggunakan teknologi percetakan secara inkjet kebiasaan menjadi pilihan kepada pengguna di rumah, oleh kerana ianya  tidaklah mahal berbanding pencetak jenis laser dan penggunaan yang tidak banyak dalam mencetak document atau image. Kebanyakkan yang menggunakan printer jenis inkjet adalah pelajar.

Printer Laser Jet :- Pencetak laser jet ianya adalah pilihan pertama kepada perniagaan kecil, pejabat atau mungkin juga pengguna di rumah yang memerlukan pencetak yang mampu mencetak pada kelajuan yang tinggi.

Pencetak laser sesuai untuk percetakan dokumen-dokumen yang banyak mempunyai teks kerana hasil percetakannya adalah jelas dan kos untuk satu mukasurat juga adalah lebih murah walaupun harga setiap katrijnya lebih mahal daripada inkjet.
Walaupun kos pencetak laser pada mulanya adalah agak mahal tapi jika pembaca perlu untuk mencetak dokumen yang penuh dengan teks untuk kuantiti yang banyak, pencetak laser adalah pilihan terbaik.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Pencetak yang lebih biasa dibincangkan atau digunakan secara umum adalah pencetak inkjet / ink., broayietech.com membincangkan kategori pencetak / dakwat inkjet selanjutnya.

Printer Inkjet Terdapat beberapa jenama terkenal seperti Canon, Epson, HP dan Brother. Berikut adalah beberapa ulasan keserasian dengan keperluan dan kelebihannya.

1. CANON adalah jenis yang paling biasa dan digunakan secara meluas sejak yang pertama, purata pilihan kerana ia boleh diubahsuai sendiri untuk Infusi, ini adalah untuk mereka yang mempunyai belanjawan yang terhad, tetapi mahu pengubahsuaian dengan pemasangan infusi untuk memudahkan isi semula dan menggunakan isi semula dakwat. Kini canon hadir dengan printer inkjet yang mana sudah tersedia ink tank diluar seperti model canon G1000, G2000, G3000 dan jaminan selama 3 tahun atau 60,000 halaman cetakkan.
2. EPSON biasanya dikenali untuk pencetak percetakan atau pencetakan foto, digunakan secara meluas oleh pengguna kapasiti besar. Epson juga merupakan printer yang PERTAMA KALI mengeluarkan pencetak dengan penyerapan Kilang Original dan BERGARANSI. Jadi tidak perlu lagi pengubahsuaian, tank luar sudah dipasangkan selang penyerapan dan tangki yang jauh lebih rapi dan berkualiti, sehingga tidak mudah bocor.

Proses isi semula pun mudah, serta EPSON menyediakan Ink Refill Original yang lebih murah berbanding menggunakan cartrdige. Terdapat 4 warna, dan 6 warna di Epson Ink Tank Series, bahkan ada yang penuh dengan fax, card reader, wifi, dan pengimbas ADF (buat folio / F4).
Pembeli hanya menyesuaikan ciri-ciri yang diperlukan, supaya pemilihan jenis sesuai. berikut beberapa jenis Epson dengan kemasukan yang tersedia dan terkini: L120, L220, L310, L360, L365, L380, L565, L605, L655, L800, L805, L850, L1300, L1800, L1455.
Perlu diingat bahawa L120 bukan untuk percetakan foto, ia lebih kepada  penggunaan percetakan dokumen sahaja juga L120 adalah jenis tahap asas printer di Epson, ianya termasuk yang tahan lama.

Jaminan Printer 2 Tahun atau Jumlah Cetak tertentu (bergantung jenis pencetak, ada yang 5000 keping, 15rb helai dan 30rb helai). Harga Epson Ink Refill Original RM25.00 satu botol.

3. HP mempunyai varian penekanan pencetak sekolah dan SOHO (Office Home Office), contohnya dalam siri Ink Advantage di mana kos katrij hanya RM39.00 untuk Black, atau warna. Dan setiap Cartridge mampu mencetak sehingga 600 halaman.

Ia sesuai untuk mereka yang jarang mencetak, tetapi menekankan kemudahan dan praktikal dalam hal kartrij gantian. Oleh itu, HP merancang dakwat Ink Advantage dengan warna putih yang tidak mudah kotor (melainkan jika anda mengisi semula kartrij atau memasang infusi).

Broayietech.com membincangkannya di sini pada peringkat awal pelancaran siri Ink Advantage di mana harga kartrij hanya RM28.00 setiap pcs.

Mengikut perkembangan era ini, pencetak HP juga mengeluarkan INK Tank seri mereka (Infusion) seperti Epson. Walau bagaimanapun terdapat perbezaan pada HP, di mana tidak perlu untuk penyelenggaraan rutin selepas penggunaan tertentu tangki dakwat penuh. Ini kerana pencetak HP tidak menggunakan tangki lambakan dakwat sama sekali, dan meminimumkan dakwat yang tumpah atau terbuang.

Oleh itu, dakwat pada tiub IV digunakan dengan maksimum. HP hanya mengeluarkan 2 variasi pencetak Ink Tank semasa dengan fungsi Print + Scan + Copy yang GT5810 dan Wifi + Server Cetak tambahan pada GT5820. Harga refill tinta juga agak berpatutan pada harga RM 30.00 setiap botol warna.

4. BROTHER adalah pengeluar mesin jahit terkenal dari Jepun, yang hadir di Malaysia beberapa tahun lalu dengan Pencetak pelbagai fungsi mereka yang penuh dengan ciri-ciri yang sangat memudahkan kerja percetakan harian anda. Pencetak brother juga mempunyai pencetak pertama yang boleh mengimbas dan menyalin foto dokumen Folio atau F4 melalui pengimbas ADF yang terdapat dalam pencetak mereka.

Pada masa ini Brother juga beralih kepada pencetak Ink Tank (Infusion) dengan siri T300, T500 dan T700W. Ketiga siri ini mempunyai fungsi Print + scan + Salin dan penambahan Wifi pada T500, dan Pengimbas ADF pada T700W.

Sesuai untuk pengguna pejabat dan ciri-ciri utama. Pada T500 dan T700w, anda boleh mencetak melalui Wifi menggunakan aplikasi Brother Print & Scan pada tablet / telefon pintar anda. Ia juga boleh didapati di beberapa jenama Wifi lain seperti Epson dan HP.

berikut panduan untuk anda diluar sana membeli printer mengikut keperluan, diharapkan artikel ini memberi manafaat pada anda pengguna atau pembeli, jika anda rasa ianya memberi manafaat kongsikan dengan rakan-rakan anda.

……………………..
Anda yang berdekatan #chendering #kualaibau #rhurendang atau #marang, masih tercari-cari atau buntu inginkan pencetak yang bersesuai boleh datang ke gedung pro clinic computer beralamat seperti gambarajah dibawah.
Suka dengan artikel ini? Jom, kongsikan!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Biodata Penulis

Blogger | IT Support | Review & Lifestyles | 7 tahun pengalaman dalam servis dan selenggara printer juga komputer. Menyediakan servis dan selenggara printer, komputer dan laptop ( whatsapp : 017 918 7218 )

Tinggalkan Komen Anda Disini

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.