Kehilangan data pada peranti Android kadang-kadang membuat anda dilema. Bagaimana anda memulihkan data? Biasanya data yang dipadam secara tidak sengaja dipadamkan atau terkena virus.

Artikel pada kali ini broayietech akan kongsikan dengan anda satu perisian yang dapat membantu anda recover data android yang terpadam.

Dimana Data Tersimpan Di Peranti ? Android

Sebelum broayietech pergi kepada panduan, broayietech akan jelaskan dimana data tersimpan di peranti android anda, data anda disimpan pada dua bahagian iaitu internal storage smartphoen dan external storage seperti memory card.

Memory Internal Smartphone

Pada dasarnya memory internel adalah hard disk atau ruang penyimpanan data pada peranti android, ianya tidak boleh dipadamkan dan menyimpan semua maklumat seperti aplikasi, muzik, video dan gambar.

Memory External Smartphone

Memory external adalah memory tambah bagi smartphone , anda juga boleh simpan gambar, muzik dan video ( applikasi tidak boleh disimpan ) . Anda juga dapat mengakses penyimpanan eksterna dengan menekan pada Settings> Storage dan scrol ke bawah untuk menemukan memory SD storage.

Panduan Recover Data Terpadam Di Android

Seperti yang anda lihat, fail atau data yang terhapus masih boleh dipulihkan dari peranti dengan bantuan perisian khas yang direka untuk sebab tertentu, salah satu perisian recovery data iaitu Dr.Fone terbaik untuk android. Ianya recover (Android) dengan mudah.

Sebelum itu anda perlulah download perisian DR.Fone disini 

Perisian Dr.Fone amat mudah digunakan. Ianya juga amat efektif dalam membuat recover data berikut panduan penggunan Dr.fone untuk mendapat data anda kembali.

Langkah Pertama – Muat turun dulu perisian Dr.fone ke komputer anda, selepas di muat turun install perisian tersebut lalu hubungkan peranti anda menggunakan usb kabel ke komputer.

Langkah kedua –  Aktifkan USB debugging untuk menghubungkan dr.fone untuk mengenali peranti Anda. Petunjuk tentang cara Anda dapat mengaktifkan USB debugging untuk peranti yang Anda akan ditampilkan di jendela berikutnya.

Langkah ketiga – Untuk menjimatkan waktu, dr.fone akan meminta Anda untuk memilih jenis file yang ingin Anda recover. Contoh jika Anda kehilangan foto, pilih ” Gallery ” dan kemudian anda klik ” Next ” untuk langkah seterusnya.

Langkah keempat –  Sebuah jendela popup akan muncul meminta Anda memilih jenis pemindahan data. Kedua Standard dan Advanced mode akan memindahkan file yang telah dihapus dan tersedia pada perangkat. Namun jika anda ingin scan lebih dalam, memilih mode lanjutan. Hanya disarankan bahwa mungkin diperlukan waktu lebih lama. Klik pada “Start” untuk meneruskan.

Langkah Kelima – dr.fone akan mengimbas peranti anda untuk fail yang dipadam dan memaparkan semua fail (kedua-dua dipadam dan tersedia) di tetingkap seterusnya. Dayakan “Hanya Paparkan item yang dihapuskan” untuk fail hanya melihat dipadamkan. Dari sini anda boleh memilih fail yang anda ingin pulih dan klik “Recover”

Diharapkan Artikel ini sedikit sebanyak memberi manafaat buat anda diluar sana, mengatasi masalah terpadam atau terhapus data dari smartphone android.

Jika anda rasa artikel ini memberi manafaat buat orang lain, jangan lupa tekan button share dibawah supaya lebih ramai tahu cara mengatasi data android terpadam dengan perisiaan Dr.Fone.

Suka dengan artikel ini? Jom, kongsikan!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Biodata Penulis

Blogger | IT Support | Review & Lifestyles | 7 tahun pengalaman dalam servis dan selenggara printer juga komputer. Menyediakan servis dan selenggara printer, komputer dan laptop ( whatsapp : 017 918 7218 )

Tinggalkan Komen Anda Disini

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.